субота, 19 листопада 2022 р.

25 років тому Леонід Каденюк полетів у космос


19 листопада 1997 року на американському кораблі Space Shuttle Columbia відбувся перший політ громадянина України в космос. Під час польоту, який тривав майже 16 діб, перший астронавт України Леонід Каденюк успішно провів українсько-американські експерименти з вивчення впливу невагомості на рослини. В космосі вперше побувала українська символіка та пролунав гімн України.
Поки, на жаль, це єдиний політ українського астронавта на орбіту. Але відомо кілька випадків, коли символіка нашої держави потрапляла на борти космічних кораблів. У NASA існує традиція брати на борт космічних кораблів прапорці різних країн як сувеніри. Зазвичай так вшановують держави, що долучаються до досліджень космосу та мають спільні проєкти з NASA. Сувенірні прапорці, що побували на орбіті, часто дарують іноземним делегаціям під час відвідин Сполучених Штатів. У Національному музеї історії України зберігається синьо-жовтий прапорець, презентований українським дипломатам під час відвідин Космічного центру імені Ліндона Джонсона у Г’юстоні 2000 року.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар

26 квітня відзначається Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу

26 квітня відзначається Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Це день, коли вся світова спільнота згадує трагічну подію...